

GCF WORKSHOP FOR DIRECT ACCESS ENTITIES IN LATIN AMERICA AND THE CARIBBEAN 27-28 JULY 2023, MONTEVIDEO, URUGUAY

Overall objectives of the workshop:

- To give space for Direct Access Entities to share their experiences and learn from each other; and
- To provide guidance on how to better programme and prepare concept notes and funding proposals to adhere to GCF's standards.

AGENDA

Venue: Radisson Montevideo Victoria Plaza

DAY 1 - THURSDAY, 27 JULY 2023

Moderator: Marie-Helene Vanderpool, Regional Manager, Caribbean, Division of Country Programming, GCF

Time	Sessions		
08.00 – 09:00	REGISTRATION		
09.00 – 09.20	OPENING REMARKS		
(20 min)	Conference Room (4 th floor)		
	Opening of Event – Moderator (5 min)		
	 Opening remarks – recording by Henry Gonzalez GCF Executive Director a.i., GCF (gmin) 		
09.20 – 10.00	SESSION 1: REGION STATE OF PLAY		
(40 min)	Conference Room (4 th floor)		
	Presentations		
	 Overview of Latin America and Caribbean regions' engagement with the GCF, specifically on Funded activities – Marie Helene Vanderpool, Regional Manager for the Caribbean, and Cayetano Casado, Regional Manager for Latin America, Divisior of Country Programming, GCF (20 min) 		
	Q&A (20 min)		
10.00 - 10.30	SESSION 2: ACCREDITATION AS A TOOL FOR CAPACITY DEVELOPMENT		
30 min	Conference Room (4 th floor)		
	Presentations		
	 This session will share insights as to how the accreditation process of the GCF can benefit the applicants in terms of capacity development for the key aspects evaluated during the accreditation process and through the accreditation period – Olena Borysova, Senior Accreditation Specialist, Division of Country Programming Division of Country Programming, GCF (10 min) 		
	Panel discussion		
	Direct Access Entity experience (10 min)		
	 Candice A. Williams, Manager, Strategy, Strategy Management Unit, Strategic Services Division, Development Bank of Jamaica Limited 		
	2. Natalia Santoyo, Deputy Director for International Cooperation, NAFIN		
	Q&A (10 min)		



10.30 – 11.00 (30 min)	COFFEE BREAK, GROUP PHOTO		
11.00 – 12.15	SESSION 3: DEVELOPING GCF CONCEPT NOTES AND FUNDING PROPOSALS		
(75 min)	Conference Room (4 th floor)		
	This session consists of three parts: first, present on common gaps, challenges, and good practices in developing funding proposals. The second part will be on documentation requirement at each stage of the GCF project cycle. The last part will be on how to prepare proposals under the GCF's Simplified Approval Process.		
	Presentations (40 mins)		
	 Funding proposal development: Lessons learned and good practices – Grace Lee, Economic and Financial Specialist, Division of Mitigation and Adaptation, GCF (20 mins) 		
	 Documents requirement at GCF project cycle – Anurag Mishra, Senior Renewable Energy Specialist, Division of Mitigation and Adaptation, GCF (10 min) 		
	 Simplified Approval Process (SAP) – Freddy Soto, Project Specialist, Division of Mitigation and Adaptation, GCF (10 min) 		
	Panel discussion		
	Direct Access Entity experience (10 min)		
	 Representative from Caribbean Development Bank 		
	2. Anton Willems, Executive Director, Profonanpe		
	Q&A (25 min)		
12.15 – 13.00 (45 min)	SESSION 4: MAKING USE OF THE GCF SUPPORT FOR PROPOSAL DEVELOPMENT – PROJECT PREPARATION FACILITY (PPF), TECHNICAL ASSISTANCE		
	Conference Room (4 th floor)		
	Present on process of accessing PPF, technical assistance, hearing from experiences of entities that have successfully taken one or more PPFs through GCF Secretariat process.		
	Presentations (15 mins)		
	 GCF presenting on the process – Freddy Soto, Project Specialist, GCF Division of Mitigation and Adaptation, GCF (5 mins) 		
	 GCF on lessons from implementation - Shahid Parwez, Monitoring and Evaluation Specialist, Division of Portfolio Management, GCF (10 min) 		
	Panel discussion (10 mins)		
	Direct Access Entity experience (10 mins)		
	 Graciela Reyes, Director of Research and Development, Fondo Mexicano para la Conservación de la Naturaleza 		
	2. Representative from the Caribbean Community Climate Change Centre		
	Q&A (20 min)		
13.00 – 14.00	LUNCH		
(6o min)	Arcadia Restaurant (25 th floor)		
14.00 – 15.10	SESSION 5a: PARALLEL SESSIONS ON PROJECT DEVELOPMENT		
(70 min)	Theme 1: Climate rationale	Theme 2: Financial structuring (incl. EFA)	
	Conference Room (4 th floor)	Picasso (4th floor)	
	Marc Dumas-Johansen, Division of Mitigation and Adaptation, GCF	Grace Lee, Division of Mitigation and Adaptation, GCF	



	Shahid Parwez, Division of F Management, GCF	Portfolio	Daniel Farchy, Facility, GCF	Division of Private Sector
	FLUID COFFEE BREAK			
15.10 – 16.20 (70 min)	SESSION 5b: PARALLEL SESSIONS ON PROJECT DEVELOPMENT			
	Theme 1: Theory of Change, Logical Framework		Theme 2: ESS	
	Conference Room (4 th floor)		Picasso (4 th floor)	
	Shahid Parwez, Division of Portfolio Management, GCF		Bertha Chiudza, Office of Sustainability and Inclusion, GCF	
	Anurag Mishra, Division of Mitigation and Adaptation, GCF		Freddy Soto, Division of Mitigation and Adaptation, GCF	
16.30 – 18.00	SESSION 6: PROJECT CLINICS			
(90 min)	Project discussion with direct access entities and GCF Delegation (25 mins each).			
	Dali (4 th floor)	Miro (4 th flo	or)	Cezanne (4 th floor)
16.30 – 16.55				
17.00 – 17.25				
17.30 – 17.55				
18:00 – 20:00	NETWORKING RECEPTION HOSTED BY THE GCF Venue: Baar Fun Fun, Calle Ciudadela 1229 (behind the Teatro Solís)			

SIDE EVENT

DAY 1 - THURSDAY, 27 JULY 2023

Time	Session	
16.30 – 17.30 (60 min)	SIDE EVENT: Climate Risks and Early Warning Systems – GCF Scaling-up Framework fo projects under the Simplified Approval Conference Room (4 th floor)	
	Presentations (30 mins)	
	 Presentation of the CREWS – GCF Scaling up Framework and implementation status update, John Harding, CREWS initiative 	
	Freddy Soto, Project Specialist, GCF Division of Mitigation and Adaptation, GCF	
	 Arlena Laing, Coordinating Director, Caribbean Meteorological Organization Q&A (30mins) 	



DAY 2 - FRIDAY, 28 JULY 2023

Time	Sessions		
09:00 – 09:15	 KEY TAKEAWAYS FROM DAY 1 Florida (3rd floor) Recap from day 1 and introduction to day 2 – Marie-Helene Vanderpool, Regional Manager for the Caribbean, Division of Country Programming, GCF (15 min) . 		
09:15 – 10.00 (45 min)	SESSION 7: MAKING USE OF GCF RESOURCES FOR PROPOSAL DEVELOPMENT Florida (3 rd floor) Presentations • How to use GCF guidelines and resources for proposal development (Sectoral guides, Economic and Financial Analysis tool, Programming Manual, Additionality tool) – Grace Lee, Economic and Financial Specialist, Division of Mitigation and Adaptation, GCF (30 min) Q&A (10 mins) Introduction to session 8 (5 min)		
10:00–11.00 (60 min)	Theme 1: Mitigation Florida (3 rd floor) Anurag Mishra and Freddy Soto, Division of Mitigation and Adaptation, GCF Yunyeong Yang, Division of Private Sector Facility, GCF Bertha Chiudza, Office of Sustainability and Inclusion, GCF	Theme 2: Adaptation Palas Athena (25 th floor) Marc Dumas-Johansen and Grace Lee. Division of Mitigation and Adaptation, GCF Daniel Farchy, Division of Private Sector Facility, GCF Bertha Chiudza, Office of Sustainability and Inclusion, GCF	
11.00 – 11.30 (30 min)	COFFEE BREAK		
11.30 – 12.30 (60 min)	SESSION 9: IMPLEMENTATION Florida (3 rd floor) Presentation • This session will highlight the experiences derived from project implementation, challenges; GCF's adaptive management options/requirements with a focus on restructuring and cancellation – Roberto Lopez, Portfolio Management Lead, Division of Portfolio Management, GCF (45 min) Q&A (15 min)		
12.30 – 13.00 (30 min)	 CLOSING REMARKS Florida (3rd floor) Key take aways (25 min) – Marie-Helene Vanderpool, Regional Manager for the Caribbean, Division of Country Programming, GCF Closing remarks – Nonhlanhla Zindela, Deputy Director, Division of Country Programming, GCF (5 min) 		
13:00 – 14:00 (60 min)	LUNCH Arcadia Restaurant (25 th floor)		



14:00 – 18.00 (240 min)	SESSION 10: PROJECT CLINICS Project discussion with direct access entities and GCF Delegation (25 mins each)		
	Florida I (3 rd floor)	Florida II (3 rd floor)	Cezanne (4 th floor)
14.00 – 14.25			
14:30 – 14:55			
15:00 - 15:25			
15:30 - 15:55			
16:00 - 16:25			
16:30 - 16:55			
17:00 - 17:25			
17:30 - 17:55			

SIDE EVENTS

DAY 2: 28 JULY 2023

Time	
14.00 – 15.15 (75 min)	SIDE EVENT: GCF EVALUATION POLICY – INDEPENDENT EVALUATION UNIT (IEU) AND DIVISION OF PORTFOLIO MANAGEMENT (DPM) Palas Athena (25 th floor) Presentations Galyna Uvarova, Data and GIS Specialist, IEU (20 minutes) Shahid Parwez, Monitoring and Evaluation Specialist, DPM (20 minutes) • Brief introduction to GCF's evaluation functions exercised by the IEU, Secretariat and AEs and operationalization of these functions • Key elements of GCF evaluation policy, roles and responsibilities of different stakeholders in conducting evaluations • Evaluation requirements on GCF funded projects and programs • Evaluation procedures and operational guidelines for evaluation of GCF projects. Q&A